Protezarea dintilor

Protezarea
În ultimii 100 de ani, stomatologia a progresat enorm, ceea ce a dus la apariția tehnologiilor de restaurare a dinților rapid și eficient. În clinica noastră se implementează tehnologii noi de protezare cu folosirea materialelor moderne, care permit specialiștlor nostri, crearea dintilor artificiali practic identici cu cei naturali. Protezarea dentară in clinica noastră – reprezintă posibilitatea creării danturii perfecte atît la pacienții în etate cît și la cei tineri.
Specialiștii noștri va pot oferi, în funcţie de situaţie, atit proteza fixă, cît și cea mobilă.

 În prezent, există următoarele tipuri de servicii ortopedice:
– protezare fixă
– protezare mobilă
– microprotezare
– proteza-adeziv punte

Protezare fixă

În procesul restaurării dinților noi folosim o varietate largă de modele, fixate rigid în cavitatea orală cu ajutorul cimentului dentar. Printre aceste structuri se numără coroane unice realizate din materiale diferite: coroane ceramice, metalo-ceramice, proteze puntiforme (proteze metalo ceramice), fațete de porțelan şi proteze partiale flexibile.
Coroanele dentare şi protezele puntiforme sunt relativ ieftine, dar materialul cel mai popular folosit în acest gen de protezare este metalo-ceramica. Ceea ce necesita o penetrare adîncă iar uneori chear depulparea dinților vii. La fel exista ceramica bazată pe aliajul de aur și platină, pe titansau fără metal sau impress ceramică.

Coroanele din zirconiu costa mai mult deoarece necesita un grad inalt de pregatire al medicului si al tehnicianului dentar.

serv4-img-5

Zirconiul se foloseste in special ca si suport pentru ceramica, inlocuind cu succes metalul. Peste scheletul obtinut din zirconiu se aplica o ceramica speciala, compatibila cu suportul. Aspectul obtinut este extrem de estetic, dintii avind totodata si o rezistenta sporita datorita substratului de zirconiu.

Protezare pe implante

Soluția cea mai biologică de înlocuire a dinților lipsă o reprezintaimplantele dentare. Un implant dentar este un mic șurub din titan care înlocuiește porțiunea radiculară a dintelui natural. Șurubul se inseră în osul alveolar cu anestezie si apoi este lasat pe loc pentru a se integra o perioadă de timp ce difera de la un pacient la altul in funcție de densitatea osoasă a fiecaruia. Cand integrarea s-a realizat, deasupra surubului se realizeaza un dinte artificial.
Implantele dentare pot inlocui unul sau mai mulți dinți lipsă. În cazul pacienților edentați total, implantele se pot utiliza pentru a fixa protezele mobile de osul subiacent.

 

Protezare mobile

serv4-img-7
Protezele total mobile se folosesc în cazul edentației totale pe un maxilar ori pe ambele maxilare. Scopul lor este de a completa lipsa tuturor dinţilor. Protezele parţial detaşabile sunt folosite atunci când lipsesc un dinte sau mai mulţi dinţi. Acest tip de protezare se foloseşte atunci când lipsesc dinţii masticatori de bază şi atunci când sunt defecte ale unui şir întreg de dinţi.

Protezele imediate este o construcţie temporară care se aplică pe maxilar imediat după extracţia dinţilor ori la pregătirea dinţilor pentru protezarea permanentă.
În cazul când lipseşte un singur dinte masticator se foloseşte de regulă microproteza detaşabilă . Acest tip de proteză se poate fixa pe dinţii din părţi cu ajutorul unui braţ metalic.

Constructii pe cadre metalice turnate sunt numite încuiabile. Acest tip de proteze sunt foarte sigure, dar acestea au un preţdestul de ridicat din cauza faptului ca sunt estetic mai placute.

Dacă proteza/placa este instalată într-un cadru total edentat, fixarea se efectuează cu ajutorul unui clei special. După cumarată practica, protezele/placă nu pot fi date uiării atît de rapid rămînînd accesibile și pacienţilor cu venituri modeste.
Pentru a îmbunătăţi uşor proprietăţile estetice şi practice ale protezelor din plastic au fost propuse Valplast – Protezele elastice sunt complet lipsite demonomer rezidual ceea ce permite folosirea lor de către pacienții cu alergii.
Protezele elastice –sunt proteze invizibile fiind confecționate din materiale transparente de culoarea naturala a gingiilor, pentru fixarea lor se folosesc klamere alviolo – dentare, la fel invizibile. Superelasticitatea lor le ofera un grad înalt de rezistență.

Microprotezare

 Adesea cariile patrund prea adînc în dinte: cavitateacarioasă fiind extrem de profundă, distrugînd de exempluunul dintre peretii dintelui.
serv4-img-12
În acest caz nu putem vorbi despre o plombare calitativă.
Fatetele
Acestea mai sunt numite si “laminate de portelan”, “fatete laminate de portelan” sau mai simplu “fatete”. Fatetele sunt ca niste camasi de portelan care sunt folosite pentru a crea o noua suprafata frontala pentru un dinte. Acestea sunt piese subtiri modelate din portelan avand forma dintelui, care se adapteaza pe partea frontala a dintelui si se afla in varful topului de ingrijire in cosmetica dentara. Lipite permanent de suprafata frontala a dintelui, pentru a restaura sau imbunatati pozitia, forma sau culoarea dintelui, acestea pot crea o diferenta drastica si imediata pentru zambetul cuiva si aspectul fetei. Fatetele sunt minunate pentru a rezolva probleme comune cum ar fi strungareata (aspectul de dinti cu spatii al celor doi dinti superiori frontali) sau dinti ciobiti, strambi, lipsa, decolorati, endentati, deformati sau pozitionati necorespunzator. In trecut erau accesibile doar bogatilor, starurilor Hollywoodiene si fotomodelelor de top, insa acum, fatetele sunt o modalitate populara pentru ca multi oameni sa obtina zambetul lor de vis.

Protezarea adeziv-puntiformă

 

– reprezintă o tehnologie modernă, prin care se evită influiențarea negativa adintilor vecini. La fabricarea acestei proteze se folosesc materiale din fibraoptică. Pe dintiiadiacenți suntamplasate niște pante, în cazul în care acești dinți sunt plombați.
Structurilor fixe sunt realizate din diferite materiale: metal, plastic şi ceramică.
Metodele de protezare şi de tipul protezei sunt strict individuale.